Corona (COVID-19) og begravelse
Læs mere

Kommunal begravelse / Offentlig begravelse

Kommunal begravelse, offentlig begravelse og social begravelse er 3 udtryk der dækker over det samme. Kort fortalt er det tilfælde, hvor det er afdødes bopælskommune, der både økonomisk og planlægningsmæssigt påtager sig forpligtelsen med at arrangere begravelsen eller bisættelsen.

Hvornår sker en kommunal begravelse?

Det sker i følgende tilfælde:

  • Hvis afdøde ikke efterlader sig nogen pårørende.
  • Hvis ingen af afdødes pårørende økonomisk kan tage sig af begravelsen eller bisættelsen.
  • Hvis ingen af afdødes pårørende vil/kan tage sig af begravelsen eller bisættelsen.

Det er Bekendtgørelse af lov om begravelse og ligbrænding, der forpligter afdødes bopælskommune til i disse tilfælde, at påtage sig begravelsen.

Når du skal vurdere om du økonomisk kan varetage en begravelse. skal du huske, at du er berettiget til at modtage begravelseshjælp. Denne udgør op til kr. 12.500,- (i 2024) og kan dermed dække en betydelig del eller måske hele udgiften til begravelse eller bisættelse. Er du i tvivl om den økonomiske konsekvens for dig, så kontakt os for en beregning og rådgivning på telefon 72 30 20 91.

Hvad sker der ved en kommunal begravelse?

Bekendtgørelse af lov om begravelse og ligbrænding beskriver, at kommunen skal respektere, såfremt afdøde skriftligt har ytret ønske til om denne ønskede en begravelse eller en bisættelse.

Kommunen skal ligeledes respektere, såfremt afdøde skriftligt har ytret ønske om henholdsvis en kirkelig begravelse eller en borgerlig begravelse. Såfremt afdøde var medlem af folkekirken anses dette som udgangspunkt for et ønske om en kirkelig begravelse/bisættelse.

Foruden at skulle respektere disse ovennævnte valg er det kommunen der suverænt beslutter, hvordan de øvrige forhold om den kommunale begravelse eller bisættelse skal foregå. Det vil sige, at eventuelle pårørende som udgangspunkt ikke har medbestemmelse, såfremt de fravælger selv at påtage sig varetagelsen af begravelsen. Visse kommuner er dog i praksis lydhøre for ønsker, såfremt ønskerne ikke har økonomisk konsekvens for kommunen.

Generelt vælger kommunerne, såfremt afdøde ikke har ønsket andet, at den afdøde bisættes/kremeres og at urnen nedsættes på en ukendt urnefællesgrav på en af kirkegårdene i kommunen.

Hvad sker der med afdødes ejendele?

Er der tale om en kommunal begravelse er det kommunen, som råder over boet og alle dets ejendele. Som pårørende frasiger du dig altså retten til afdødes ejendele og evt. økonomiske midler. Det gælder både for ejendele af økonomisk og affektionsmæssig karakter. Det er ligeledes kommunen, der sørger for at tømme boet og afklare afdødes bo med Skifteretten.

Hvilken bedemand står for en kommunal begravelse?

I Herlev, Aarhus og Skanderborg Kommune har Danbegravelse god erfaring med at varetage kommunal begravelse. Vi kan derfor hjælpe dig med at klare kontakten til kommunen og den efterfølgende koordinering af begravelsen/bisættelsen.

En lang række kommuner har udliciteret de kommunale begravelser via offentligt udbud. Det betyder, at de har forpligtet sig til at benytte én bestemt bedemand. I disse tilfælde må Danbegravelse kun hjælpe dig, såfremt du selv påtager dig begravelsen/bisættelsen. Det gælder følgende kommuner: Assens, Favrskov, Fredensborg, Frederiksberg, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsund, Haderslev, Høje-Taastrup, Kerteminde, Kolding, København, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Nyborg, Odense, Thisted, Varde, Vejle og Aalborg.

hej
hej
hej
hej

Bedemandens ordbog

Prisberegner

BEREGN PRISEN OG BESTIL DEN ØNSKEDE AFSKED

Bestil begravelse

Beregn og bestil
Miljøbevidst og billig bedemand, som sætter en stor ære i at være tilgængelig, så du altid kan få svar på dine spørgsmål.
Du vil opleve, at alle produkter, uanset om det er kiste, urne, blomster eller andet, er af bedste kvalitet.

Kontakt

Adresse

Hovedkontor og administration
Bøgeløvsvej 3
2830 Virum
Danbegravelse.dk ApS
CVR.: 34715246
Danbegravelse